Ruimtevaartbedrijf SpaceX waagt zaterdag een nieuwe poging om als eerste commerciële bedrijf mensen in een baan om de aarde te brengen.
Astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken zouden afgelopen woensdag al vertrekken, maar toen gooide slecht weer roet in het eten.
De lancering staat gepland voor 21.22 uur Nederlandse tijd.
Twee Amerikaanse astronauten beginnen zaterdag misschien alsnog aan hun historische missie. Ze moeten als eerste mensen ooit door een commercieel bedrijf in een baan rond de aarde worden gebracht.
Douglas Hurley (53) en Bob Behnken (49) zouden afgelopen woensdag al vertrekken, maar toen gooide slecht weer rond ruimtebasis Cape Canaveral in Florida roet in het eten.
De lancering staat gepland voor 21.22 uur Nederlandse tijd. Als alles goed gaat, komen Hurley en Behnken zondag aan bij het internationale ruimtestation ISS, hun thuis voor de komende maanden. Als de lancering zaterdag niet doorgaat, is er zondag een nieuwe kans.
De lancering is live te bekijken op de YouTube-kanalen van NASA en SpaceX. De uitzending start ruim 3 uur voor de lancering.
De Crew Dragon van SpaceX is uitgebreid getest
Het vaartuig van Hurley en Behnken heet de Crew Dragon. De capsule wordt niet met knoppen en schakelaars bediend, maar met schermen die op tabletcomputers lijken.
De laatste bemande Amerikaanse missie was de vlucht van spaceshuttle Atlantis in 2011. Hurley was toen de piloot die de Atlantis aan de grond zette. Sindsdien zijn de Verenigde Staten afhankelijk van aartsrivaal Rusland om mensen naar het ISS en terug te brengen.
Vorig jaar ging de Crew Dragon zonder bemanning al naar het ISS om alle systemen te testen. In januari liet SpaceX bewust een (onbemande) lancering van het vaartuig mislukken, om te kijken of een bemanning in geval van nood veilig terug naar de aarde kan worden gebracht. Dat lukte.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA betaalt SpaceX voor de vlucht. Er staan al twee andere vluchten gepland. Later dit jaar moeten drie Amerikanen en een Japanner met een Crew Dragon naar het ISS gaan, en volgend jaar twee Amerikanen, een Rus en een Fransman.
In 2021 of 2022 maken vier ruimtetoeristen een reisje met een Crew Dragon.
De Verenigde Staten willen terug naar de maan
Tegelijk werken de Verenigde Staten aan hun grote doel. Over vier jaar moeten er weer Amerikanen rondlopen op de maan. Daarvoor bouwt het land samen met Europa een ander vaartuig, de Orion.
Eind volgend jaar moet die zijn eerste testvlucht maken. De capsule moet onbemand naar de maan en terug vliegen.
In 2022 of 2023 moeten voor het eerst mensen met een Orion naar de maan vliegen, eromheen draaien en veilig terugkeren. De laatste keer dat mensen zo ver weg de ruimte in gingen, was in 1972.
Lees meer over ruimtevaart:
- Een ruimtevaartkenner plaatst serieuze vraagtekens bij Elon Musks plan om naar Mars te gaan
- 2 architecten bouwen een tiny house waarmee je op de maan kan wonen
- 8 mensen sloten zich ooit twee jaar op in dit enorme complex dat Mars moest simuleren – zo is het er nu
- Waarom zijn we nooit buitenaards leven tegengekomen? 13 antwoorden uit de wetenschap die dat verklaren